KARAMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İl Müdürü Çalışkan, Meslekî Eğitimin İşletmelere ve Öğrencilere Sağladığı Avantajları Anlattı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan Mesleki Eğitimi Geliştirme ve İşbirliği Protokolü kapsamında mesleki eğitime getirilen yeniliklere ilişkin koordinasyon toplantısı yapıldı.
İl Müdürü Çalışkan, Meslekî Eğitimin İşletmelere ve Öğrencilere Sağladığı Avantajları Anlattı

Öğretmenevinde gerçekleştirilen programa, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Şevket Sarıkaya, oda temsilcileri, mesleki, ticari ve sanayi oda ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları ile okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

Toplantı, meslekî ve teknik eğitim şubesinden sorumlu Şube Müdürü Haşim Tunca'nın bilgilendirme sunumu ile başladı. Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği protokolüne imza atıldığını ifade eden Haşim Tunca imzalanan protokol ile birlikte mesleki eğitimde önemli atılımların gerçekleştiğini ifade etti. Tunca, "İmzalanan protokol çerçevesinde Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulunun katılımıyla Protokol ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Karaman Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde OSB/MESEM İrtibat Bürosu kuruldu. İrtibat Bürosuna yönetici ve öğretmen görevlendirmesi yapıldı. Görevli yönetici ve öğretmenimiz işletmelerde ihtiyaç durum analizleri yapıyor" dedi.

"25 Aralık 2021 tarihinde Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik bizler için dönüm noktası oldu"

Şube Müdürü Haşim Tunca'nın bilgilendirme sunumun ardından katılımcılara ve basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan meslekî eğitimde devrim niteliğinde değişiklikler yapıldığının altını çizdi. Çalışkan, "Biz 2 Kasım tarihi itibari ile meslekî eğitim konusunda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tabi bizim asıl elimizi güçlendiren tarih 25 Aralık 2021 tarihidir. Bu tarihte 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik bizler için dönüm noktası oldu. Bu değişiklikle birlikte mesleki eğitimde rakamlarda büyüme söz konusu. Türkiye genelinde bu rakam an itibariyle 159 binden 280 bine çıktı ve hedef 1 milyon. Bizimde Karaman'daki hedefimiz 2 bin idi bu hedefi 2 bin 500'e çıkardık." diye konuştu.

"Devletimiz mesleki eğitim konusunda müthiş bir hamle yaptı"

Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak meslekî eğitim konusunda Karaman'da yaptığı çalışmalardan bahseden İl Müdürü Mehmet Çalışkan, "Biz iki yıl önce Organize Sanayi Bölgemizde bir firmamızla işbirliği protokolü imzaladık. Konuyla ilgili gerekli duyurularımızı yaptık fakat pandemi dönemine denk geldiği için yeterince başvuru olmamıştı. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik bizleri fevkalade rahatlattı. Karaman olarak başlattığımız hikâyenin devamıydı aslında. Devletimiz bu noktada müthiş bir hamle yaptı. Ülkemizin ve şehrimizin temel sorunlarından biri olan mesleki eğitimi çözüm odaklı bu sistem içerisinde bilmemiz gereken yerler var. Birincisi bu üç aşamalı bir olay ve şu anda bildiğiniz gibi sistemin içerisinde 4 artı 4 artı 4 zorunlu eğitim söz konusu ve Karaman'da lise çağında olup hiçbir yere kayıtlı olmayan 720 öğrencimiz var. 720 çocuğumuz lise çağında olup da bir yerde kaydı yok. Dolayısıyla bu çocukların sisteme kazandırılması mesleki eğitime dâhil edilmesiyle alakalı Bakanlık yoğun bir çalışma yaptı, bizler de bu teşvik edici çalışmayı gerçekleştirdik." şeklinde konuştu. 

"Öğrencilerimiz ustalık belgesiyle birlikte meslekî eğitim lise diploması alıyor"

"Karaman'da 720 öğrencinin büyük bir çoğunluğuna ulaşarak bunlardan 340'a yakınını sisteme dâhil ettik" diyen Çalışkan; "Neredeyse yüzde 50'sini bizler mesleki eğitim sürecine dâhil ettik. Öğrencimiz ortaokulu bitirip de mesleki eğitime kayıt yaptırdığında dört senesi var. Birinci ve ikinci yılda 1276 lira ücret alıyor ve sağlık iş kazası sigortası yapılıyor. Üçüncü yılda öğrencimiz kafalık sürecine geçiyor. Bu süreçte 2 bin 125 lira maaş alıyor ve sigorta yapılıyor. Asıl olan son sene. Son yılda öğrencimiz hem ustalık belgesini alıyor hem de asgari ücretin yüzde 50'sini alıyor ve o işletmeden mezun olduğu zaman ustalık belgesiyle birlikte mesleki eğitim lise diploması veriliyor. Önceden çocuklarımız çıraklığa giderken açık liseye de kayıt yaptırmak zorundaydı ve işletmeler öğrencilerimize belli bir oranda ücret ödüyordu. Şimdi ise net bir karşılık var ve mesleki eğitime giden öğrencilere önemli avantajlar sağlanıyor. Hatta mesleki eğitimde 4 yılın sonunda eğitimini bitirip de ustalık belgesi alır, işletme kurmak isterse öğrencilerimize devlet iş kurma konusunda hibe desteğinde de bulunuyor. Diğer bir husus erkek öğrencilerimizi ilgilendiriyor. Erkek öğrencilerimiz işini kursun diye eğitim gördüğü süre zarfında askerliğini tecil ettirebiliyor. Kısacası bizler bu işi hücrelerimize kadar benimsedik ve sizlerden destek bekliyoruz." dedi.

"Bizler çocuklarımızın daha erken yaşta daha erken bir dönemde bir işletmeye gidip meslek sahibi olmalarını sağlayacağız"

Karaman'da her yıl ortaokuldan 3 bin civarında öğrencinin mezun olduğunu dile getiren İl Müdürü Çalışkan, sınava giren öğrencilerin yüzde 25'in yüzde 25'lik dilime girdiğini söyledi. Çalışkan, "Geri kalan öğrencilerimizin bir kısmı meslek liselerimize gidiyor. Ama çok büyük bir kısmı düz akademik liselerimize kayıt yaptırıyorlar. Dolayısıyla o liseyi akademik alanda bitiremezseniz, üniversitedeki derslere verdiğiniz karşılık sizi iş sahibi olma veya olmamaya itiyor. Bugün üniversite mezunu olup iş sahibi olmayan birçok vatandaşımız var. Bizler, çocuklarımızın daha erken yaşta daha erken bir dönemde bir işletmeye gidip meslek sahibi olmalarını sağlayacağız. Bizlerin bundan sonra her yıl çocuklarımızı mutlaka kendi beceri ve yeteneklerine bağlı olarak mesleki alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Organize sanayi bölgemizde koordinasyon merkezimiz var. Koordinasyon merkezimiz talep alıyor. Alınan talepler doğrultusunda arkadaşlarımız firmaları geziyor. Bizim işletmelerden isteğimiz öğrencilerimizin kaliteli bir usta olarak yetişmesi. İnşallah bu yeni sistem hem ülkemize hem de şehrimize müthiş katkılar sağlayacak diye düşünüyorum. Katılımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantı, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan'ın basın mensuplarının ve katılımcılarının sorularını yanıtlaması ile sona erdi.

 

03-02-202203-02-202203-02-202203-02-202203-02-202203-02-202203-02-2022

Hamidiye Mah. Fevzi Paşa Cad. Kapı No18 KARAMAN - 0 (338) 280 70 00 // 0 (338) 280 70 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.