KARAMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çocuğun Beyninde Neler Oluyor?

Karaman Valiliği himayelerinde, İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Karaman'daki öğretmenlere yönelik Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal'ın konuşmacı olarak katıldığı "Çocuğun Beyninde Neler Oluyor?" konulu konferans gerçekleştirildi. 
Çocuğun Beyninde Neler Oluyor?

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta "Çocuğun Beyninde Neler Oluyor?" konusu masaya yatırıldı.

Konferansa öğretmenlere İnsan doğulur mu? İnsan olunur mu? sorusunu yönelterek başlayan Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, konu ile ilgili yapılan araştırmaları ve sonuçlarını değerlenirdi.

"Günümüz çocukların kazanması gereken en temel becerilerinin başında duygusal okuryazarlık becerileri gelir."

Çocuğun anne ve babalarını rol model aldığını ifade eden Saniye Bencik Kangal, "Örneğin çocuğum kitap okumuyor ya da telefon ile çok oynuyor diyen anne ve babaların çocukları üzerinden şikâyet ettiği konularda kendilerinin yaptığını görüyoruz. Yani çocuğumuzun kitap okumasını istiyorsak ebeveynler olarak önce bizler kitap okumalı ya da telefondan uzaklaşmalıyız." dedi.

Çocukların anne ve babaların duygularını anladığını belirten Kangal, "Çocuklarınız sizlerin duygularınızı kopyalıyor yani çocuğunuz sizin duygularınıza göre şekilleniyor ve ona göre hareket ediyor. Günümüzde yapılan araştırmalarda şu sonucu elde ediyoruz duygusal zekâsı gelişmiş çocukların yaşam doyumunun daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.  Bizler duygusal zekâyı hep görmezden geliyoruz. Günümüz çocukların kazanması gereken en temel becerilerinin başında duygusal okuryazarlık becerileri gelir. Duygusal olarak güçlü çocuklar yetiştirmek için öncelikle olaylar karşısında uygun duygusal tepkiler verebilen yetişkinler olmamız gerekir." diye konuştu.

Çocukları bambu ağacına benzeten Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, "Nasıl ki bambu ağacı 5 yılından ardından verilen emekler neticesinde büyüyor gelişiyorsa çocuğumuzun gelişimini de sabırla şefkat ile emek vermeliyiz. Bir günde, bir yılda olabilecek bir şey değil, beş yılda, on yılda o çocukların meyvelerini görmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Öğretmenler olarak sizler bizim için çok kıymetli bir kitlesiniz."

İnsan beynini iki katlı bir eve benzeterek konuşmasını sürdüren Saniye Bencik Kangal, fizyolojik ihtiyaçların evinin alta katında olduğunu üst katında ise düşünme ilgili becerilerimiz yer aldığını söyledi.  Saniye Bencik Kangal, "Bebek Dünya'ya geldiğinde evinin alt katı anahtar teslim her şey hazır ama üst katı ise karman çorman bir haldedir. Üst katta çılgın bir inşaat var ve bu inşaat çok uzun sürecek çünkü ustalar çok yavaş çalışıyor. Bu ustaların çalışma süresi yirmi yıldır. Yani çocuğun üst beyin becerileri aşama aşama gelişecek. Öğretmenler olarak sizler bizim için çok kıymetli bir kitlesiniz. Neden? Çünkü ulaşabildiğiniz kitle çok kıymetli. Anne ve babalara ulaşıyorsunuz, elinizde geleceğimiz var." şeklinde konuştu.

Program, Hanımefendi Hatice Sarıibrahim'in Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal'a hediye takdimi ve günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.

 

22-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-2024

Hamidiye Mah. Fevzi Paşa Cad. Kapı No18 KARAMAN - 0 (338) 280 70 00 // 0 (338) 280 70 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.