KARAMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sosyal Bilimler Liseleri 7. Ulusal Öğrenci Sempozyumu İlimizde Gerçekleşti

Müdürlüğümüz ve Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi ortaklığı ile TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Prof. Dr. Mehmet Aydın ve birçok bilim insanının katılımı ile ilimizde “Bir Dünya Dili Olarak Türkçe” konulu bir sempozyum düzenlendi. 
Sosyal Bilimler Liseleri 7. Ulusal Öğrenci Sempozyumu İlimizde Gerçekleşti

KMÜ SKS konferans salonlarında düzenlenen sempozyumda “Dîvânü Lûgâti’t-Türk’ün Basılışının 100. Yıl Dönümü ve Kitâb-ı Dedem Korkut’un Basılışının 200. Yıl Dönümü, Türkçenin Güncel Sorunları, Kitle İletişim Araçları ve Türkçe, Edebiyat Dili olarak Türkçe, 21. Yüzyılda Türk Dili, Dünya Dilleri ve Türkçe başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Vali Murat Koca, KMÜ Rektör Vekili Ahmet Yıldırım, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Hacı Ali Okur, Hülya Ertürk Koç ve Hasan Hüseyin Can, Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, daire müdürleri, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasında NFK Sosyal Bilimler Lisesi Müdiresi Ayşe Balcı sempozyumun amacından bahsederek katılımcılara teşekkür etti.

Başkanlığını TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin’in yaptığı “Dîvânü Lûgâti’t-Türk’ün Basılışının 100. Yıl Dönümü ve Kitâb-ı Dedem Korkut’un Basılışının 200. Yıl Dönümü” konulu ilk panelde Prof. Dr. Kaçalin, Dîvânü Lûgâti’t-Türk ve Dedem Korkut Kitabının öneminden bahsederek panelin düzenlenme gerekçesini belirtti.

İlk olarak sözü alan Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salahaddin Bekki, ‘Dedem Korkut Kitabına Göre Oğuzlarda Alplık’ konusunda kitabın Dresden nüshasından örneklerle bilgiler verdi.

Ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Taş, Dîvânü Lûgâti’t-Türk’ün; dönemin kullanılan dilleri ve lehçeleri, Türk coğrafyası ve yaşayış şeklinden kullanılan atasözleri ve takvime kadar halk bilimine dair bilgiler ihtiva ettiğini belirtti.

Daha sonra 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Aydın, Divan’ın klasik olma nedenleri hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Öğrenilmesi gerekenin Dîvan hakkında söylenenler değil orijinal baskıdan aracısız elde edilen bilgiler olduğunu vurgulayan Aydın, bu noktada Sosyal Bilimler Liselerinin etkin rol alabileceğinden bahsetti. Son olarak Prof. Dr. Mehmet Aydın, Dîvan’ın yeniden karşılaştırmalarla baskılarının yapılması, yeni nesil tarafından okunması ve sevilmesinin bilgelik yolunda kazandıracaklarından söz etti.

Ülkemizin diğer illerinde bulunan Sosyal Bilimler Liselerinden gelen öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı oturumlar sonrasında sempozyum, sonuç bildirgesinin hazırlanması ile son buldu. Organizasyon sonunda Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu tarafından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ve panelistlere plaket takdim edildi.

SempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyumSempozyum

Hamidiye Mah. Fevzi Paşa Cad. Kapı No18 KARAMAN - 0 (338) 280 70 00 // 0 (338) 280 70 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.