KARAMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ETCEP Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyalarının Finali Karaman’da Yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı hedefleyen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), pilot illerden Karaman’daki yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamladı. Proje kapsamında Karaman´daki kampanyaya 2 bine yakın öğrenci katıldı. 
ETCEP Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyalarının Finali Karaman’da Yapıldı

Projenin tanıtım toplantısı Demosan Otelde gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, projeden sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Topal, Proje Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç, Milli Eğitim Bakanı Proje Yönetim Birimi İletişim Eş Uzmanı Yıldız Savaş ve basın mensupları katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız ile Proje Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç proje hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlayan etkinliklere, Karaman´daki 4 pilot okuldan 2 bine yakın öğrenci ve 70 gönüllü öğretmen katıldı. Yerel toplumsal seferberlik kampanyasının son durağı olan Karaman´da, bir hafta süren etkinliklerin de tamamlanmasıyla birlikte 10 pilot ilde, 40 okulda, 12 binden fazla öğrenci toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması için gerçekleştirilen faaliyetlere katılmış oldu. Projenin bundan sonraki aşamalarında proje kapsamında geliştirilen eğitim programlarının hizmet içi eğitime dahil edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülürken, ders kitapları ve öğretim programlarında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı örneklerin giderilmesine yönelik tamamlanan analiz raporu da bakanlığın onayına sunuldu.

Eğitim sektöründeki tüm akademik ve idari kadroların toplumsal cinsiyete duyarlı bir bakış açısı kazanmasını, okullarda kız öğrenciler ve erkek öğrenciler için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını ve farkındalık yaratmayı hedefleyen ETCEP´in, yerel toplumsal seferberlik kampanyasının Karaman ayağı, 30 Mayıs-3 Haziran 2016 tarihleri arasında, 4 pilot okulda gerçekleştirilen etkinliklerle tamamlandı. Pilot illerden Trabzon’la başlayan ve sırasıyla İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Batman, Samsun, Mardin ve Malatya ile devam eden yerel toplumsal seferberlik kampanyaları, Karaman´daki 4 pilot okuldan bin 787 öğrenci ve 70 gönüllü öğretmenin katıldığı etkinlik faaliyetleri ile tamamlanmış oldu.  Karaman´la beraber etkinliklere katılan öğrenci sayısı 12 bini geçti. Ayrıca pilot illerdeki idareci ve öğretmenler için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı düzenlendi. Bu programla binden fazla maarif müfettişi, idareci ve öğretmene toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitim verildi. Ayrıca, 600 kadın idareci ve öğretmene yönelik de liderlik eğitimleri 10 pilot ilde devam ediyor.  10 pilot ilde 40 okuldaki yerel toplumsal seferberlik kampanyaları kapsamında, öğrencilerin anne ve babalarına yönelik de toplumsal cinsiyet eşitliği konulu seminer verildi.

ETCEP İÇİN ÂŞIK ATIŞMASI

Okullarda gerçekleştirilen yerel toplumsal seferberlik kampanyasına Karaman´daki Medine ve Yaşar Evcen Anaokulu´ndan 200 öğrenci ve 5 öğretmen, Piri Reis İlkokulu´ndan 514 öğrenci ve 20 öğretmen, İstiklal Ortaokulu´ndan 183 öğrenci ve 29 öğretmen ile Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nden 16 öğretmen ve 984 öğrenci katıldı. Öğrenciler, “Mesleğin Cinsiyeti Olur Mu?”, “Dilimizin Cinsiyeti Var mı?”, “Yılan-Merdiven Oyunu”, “Fikir Otobüsleri”, “Çocuklar Ne Yapmayı Sever?”, ve “Örümcek Ağı” gibi interaktif etkinliklerle birlikte tiyatro çalışmalarına katıldı. Piri Reis İlkokulu´ndaki öğretmenlerin ETCEP konulu âşık atışması ilgi çekerken, öğrenciler kukla gösterisi ile eşit toplum ve eşit eğitim konusunda farkındalıklarının artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Ayrıca Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde öğrenciler ETCEP konulu afiş yarışması düzenledi ve her sınıf ETCEP konulu bir slogan hazırladı. Her okulda ETCEP panoları oluşturuldu, dile yerleşen kalıp yargıların kırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.

ETCEP ÇALIŞMALARI SÜRECEK

10 pilot ilde yerel toplumsal seferberlik kampanyalarının tamamlanmasının ardından, okullar toplumsal cinsiyete duyarlı hale gelmek için yaptıkları eylem planları doğrultusunda çalışmalarına devam edecek. Okulların seferberlik kampanyası süresince edindikleri deneyimleri “iyi uygulama örnekleri” altında derlenerek projenin Eylül ayındaki kapanış toplantısında paylaşılacak. Ayrıca kadın öğretmenlere yönelik liderlik ve girişimcilik eğitim çalışmaları da Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Millî Eğitim Bakanlığı, eğitim politikaları ve mevzuatının toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle gözden geçirildiği ve iyileştirme tavsiyeleri içerecek rapor da Haziran sonunda tamamlanacak ve bütün bu çalışmaların sonuçları kapanış toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca, eğitim öğretim döneminin kapanmasının ardından öğretmenlere yönelik seminer çalışmaları kapsamında 10 ilde toplam 4 bin öğretmene birer günlük toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı eğitimi verilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı, projenin eylül ayında tamamlanmasının ardından projenin sürdürülebilirliğine yönelik gerekli hazırlık çalışmalarını da önümüzdeki dönem içinde sürdürecek. Proje kapsamında geliştirilen eğitim programlarının hizmet içi eğitime dahil edilmesine yönelik çalışmalar da devam ettirilecek. Ayrıca, ders kitapları ve öğretim programlarında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı örneklerin giderilmesine yönelik tavsiyeler içeren analiz raporu da sürece dahil olan tüm taraflarca paylaşılarak gerekli değişikliklerin yapılmasına yönelik bilgilenme ve isteklilik yaratılmasına çalışılıyor.

MESLEĞİN CİNSİYETİ VAR MI?

ETCEP kapsamında, etkinlik gerçekleştirilen 10 pilot ildeki okullarda, farklı yaş grubundan öğrencilere, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından ne anladıkları, mesleğin cinsiyetinin olup olmadığı, kadının ve erkeğin evdeki ve toplum hayatındaki rolleri üzerine sorular soruldu. Lise öğrencileri her iki cinsin de eşit olması, meslek seçimlerinin cinsiyet üzerinden yapılmaması gerektiği gibi cevaplar verirken, en şaşırtıcı cevaplar anaokulu ve ilkokul düzeyindeki bazı öğrencilerden geldi. Anaokullarında öğrenim gören 5-6 yaşındaki minik öğrencilerden doktor, mühendis, öğretmen, polis, pilot gibi meslekleri seçmiş kişilerin resimlerini çizmeleri istendi. Minikler, mühendis, doktor ve pilot mesleklerini genellikle erkek figürüyle tasvir ederken, mimar ve öğretmen mesleklerini ise genellikle kadın olarak çizdi. Etkinlik sırasında öğrencileri yönlendiren öğretmenler ise, öğrencilerin etkinliği oluşturan kavramlar üzerinde örnek verirken çok eğlendiğini, etkinlik sonrasında birbirlerinin cümlelerindeki ayrımcı ifadeleri düzeltme çabasında olduğunu söyledi. Bazı idareciler ise, etkinliğe öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiğini, haklarını öğrenme ve koruma konusunda kararlı bir neslin yetiştiğini ifade etti.

12 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERE KATILDI

14-18 Aralık 2015 tarihlerinde Trabzon’da, 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde İzmir’de, 14-17 Mart 2016 tarihlerinde Şanlıurfa’da ve 4-8 Nisan tarihleri arasında Sivas’ta, 18-22 Nisan´da  Erzurum´da, 2-6 Mayıs tarihlerinde Batman´da, 9-13 Mayıs tarihleri arasında Samsun´da, 23-26 Mayıs tarihlerinde Mardin´de, 23- 27 Mayıs tarihlerinde Malatya´da ve son olarak 30 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında Karaman´da düzenlenen yerel toplumsal seferberlik kampanyalarında 12 binden fazla öğrenci eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarını geliştirmeye yönelik etkinliklere katılma fırsatı buldu. Kampanyaların gerçekleştirildiği 40 okuldaki 60 binden fazla öğrenci ise proje hakkında bilgi sahibi oldu.  Kampanyaların gerçekleştirildiği okullarda, öğrencilerin ebeveynlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarını geliştirmeye yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlendi.

 

05-06-201605-06-201605-06-201605-06-201605-06-201605-06-201605-06-201605-06-2016

 

Hamidiye Mah. Fevzi Paşa Cad. Kapı No18 KARAMAN - 0 (338) 280 70 00 // 0 (338) 280 70 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.